Linecký koláč s jablky a ricottou



Na první pohled asi uplně neoslní, avšak na první kousnutí vás donutí pokračovat, dokud nebudete mít obsah vašeho talířku prázdný :-).

Tenhle koláč jsem pekla během pár dnů dvakrát za sebou - poprvé to byl pokus, moc dobrý - mimochodem, ale napodruhé jsem ještě něco málo pozměnila a výsledek přesvědčil dokonale!

Můj milovaný linecký základ, který vtáhne zespoda vlhkost z ricotty a nahoře z jablíček, která jsou pod horní vrsvou. Výsledek byl za nás opravdu vynikající a právem se řadí do
seznamu našich NEJ :-).



300g hladké mouky
170g moučkového cukru
2 žloutky
200g změklého másla


Prosátou mouku smícháme s moučkovým cukrem, žloutky a na kousky nakrájeným změklým máslem  a ze všech surovin vytvoříme vláčné, avšak nelepivé těsto ( kdyžtak můžeme podsypat ještě trochou mouky). Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvíli odležet do lednice.


3-4 středně velká jablka
50ml vody
1 lžička skořice
3 lžíce cukru


Jablka omyje, oloupeme slupku a nastrouháme je na struhadle nahrubo. Jablka dáme do menšího kastrůlku, přilijeme vodu, přidáme cukr i skořici, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném stupni zhruba 15-20 minut. Jablka přendáme do sítka/cedníku, aby odkapaka přebytečná voda a necháme zchladit.


250g ricotty
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
50g cukru

Ricottu vyšleháme společně s cukrem do nadýchaného krému, přilijeme lžičku vanilkové esence a nakonec přimícháme vejce.

Z těsta si vezme o trochu víc než polovinu - buď vyválíme na placku, nebo jednodušeji vložíme těsto do připravené formy a prsty rozprostřeme těsto po celé ploše, včetně okrajů a na několika místech propíchneme vidličkou.

Na těsto nalijeme v rovnoměrné vrstvě ricottu a na ní pak navršíme okapaná a podušená jablka.

Ze zbylého těsta si vyálíme na lehce pomoučněné podložce placku, obkroužíme velikost formy, nožem vyřízneme a pomocí válečku přeneseme vykrojený plát na jablka.

U okrajů formy horní plát vtlačíme k formě a na povrchu opatrně vykrojíme požadované tvary.

Na několika místech uděláme vykrajovátkem různé tvary, které pak můžeme položit na horní plát.

Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 40 minut.













Komentáře